Schaapscheerdersfeest en Exeler Fair

Traditioneel vindt op de zaterdag voor Pinksteren het Schaapscheerderfeest plaats in Exloo. Op zaterdag 4 juni wordt de kudde ambachtelijk met de hand geschoren door onze scheerders. Tevens vindt het Open Nederlands Kampioenschap scheren met de hand plaats en kunt u een workshop schaapscheren volgen. U leert dan de kneepjes van het scheren met de hand en gaat zelf (onder begeleiding) aan het einde van de dag een schaap scheren! (zie voor nadere informatie onderaan dit bericht).

Om 10.30 uur komt de kudde met herder en hond en onder begeleiding van de scheerders, de volksdansgroep en de schoolkinderen in optocht de Brink op, waar het feest zal starten. Scheren, spinnen, vilten, wassen……… alle facetten die te maken hebben met de wol van het schaap zullen aan bod komen. Op en rondom de Brink is de Exeler Fair met kramen met ambachtelijke en steekproducten en ook voor een drankje en hapje kunt u hier terecht. Ons Schapen Informatie Centrum is geopend en in de kraam van de Schaapskudde Exloo zijn mooie, nieuwe producten te koop. Kent u het spel Biggeln al? Een spel dat herders van oudsher speelden met botjes van achterpoot van het schaap. Ook hier in zuid-oost Drenthe veel werd het veel gespeeld in vroegere tijden. Kom langs in de kraam en probeer het ook eens! In de middag zal de schooljeugd deelnemen aan de Biggeln competitie.

Onze volksdansgroep de Schoap’ndansers zullen gedurende de dag optreden en ook het Exloër koor de Decibelles zullen regelmatig wat van zich laten horen.

Kortom, een gezellige en informatieve dag in Exloo!

Wilt u informatie of deelnemen aan het Open Kampioenschap schaapscheren of aan de workshop, dan kunt u zich melden bij Kees van Wijngaarden via 06-28145774 of per email: hetgebint@outlook.nl.