Schaapscheerdersfeest 2024 op 18 mei (zaterdag voor Pinksteren)

Het is weer bijna zover: traditioneel worden onze schapen de zaterdag voor Pinksteren met de hand geschoren!

Op 18 mei organiseren we samen met het Dorpsbelangen Exloo het Schaapscheerdersfeest en de Exeler Fair. Tevens viert onze school het 100 jarige bestaan op 17 mei en wordt het Hallenhoes op 16 mei geopend. Het hele dorp staat donderdag 16 mei t/m maandag 20 mei 5 dagen in het teken van al deze festiviteiten.

Schapen scheren, wol spinnen en vilten, NK schapen scheren met de hand, Exeler Fair met diverse kramen met streekproducten, kindervermaak, optredens en natuurlijk een drankje en een hapje. Dit alles midden in Exloo rond onze Schaapskooi, de Brink en het Hallenhoes op zaterdag 18 mei.

Om 11.00 uur wordt onze kudde door de scheerders, spinsters, volksdansgroep en de schoolkinderen in klederdracht binnengehaald op de Brink. Een mooie folkloristische optocht door de straten van Exloo met op kop onze herders en honden met de kudde. De versierde karren in het kader van het Schoolfeest sluiten de optocht. Op de Brink, in de Schoolstraat en op het plein voor het nieuwe Hallenhoes staan tal van kramen met ambachtelijke streekproducten, woondecoratie, sieraden, tassen, tekstbordjes, boeken, schaap gerelateerde artikelen en nog veel meer. Popkoor The Decibelles en de volksdansgroepen Schaop’ndansers en t’Aol Volk zorgen voor sfeer en de muzikale gezelligheid.

Gedurende de dag vindt het Nationale Kampioenschap ambachtelijk schaapscheren plaats. Onze schapen worden dan met de hand en knipscheer geschoren. Een jury bepaalt wie het beste een schaap uit zijn wintervacht kan halen. Natuurlijk kun je ook de spinsters aan het werk zien.

Er is een kleedjesmarkt, waar de kinderen van de basisschool hun spullen mogen verkopen. Voor de kleintjes staat er een springkussen en er kunnen broodjes worden gebakken.

Kom je ook de zaterdag voor Pinksteren naar Exloo?