Nieuwsbrief herfst 2020

Bronneger 23 oktober 2020
Nieuwsbrief (herfst 2020) van de schaapskudde Exloo

Lopen met de kudde

De laatste dag van de zomertijd als ik dit schrijf. Morgenavond begint de wintertijd.
Voor de schapen maakt het niet zoveel uit, zij lopen elke dag door weer en wind door de straten van Exloo. Tot nu toe eigenlijk geen dagen dat het niet lukte.
Af en toe zijn de schapen wat vroeger gehoed door de hete dagen.
Voor de provinciale subsidie moet de kudde op de heide zijn van 15 april tot 15 oktober.
Voor de gemeentelijke subsidie moet ze ook zoveel mogelijk in het dorp te zien zijn
Met name in de vakantie weet dit fenomeen veel toeristen aan te trekken

Publiciteit

Toeristen dus te over bij vertrek en aankomst in het dorp en of de heide.
Geregeld lopen er ook toeristen mee op de route naar en van de heide en op de heide heeft de herder veel aanspraak, Helaas niet alleen van toeristen, maar er zijn nog altijd veel te veel loslopende honden. Ook trekt de toerist zich vaak niets aan van de gebaande wegen, wat verstoring van de flora en fauna met zich meebrengt, hagedissen, adders en vele insecten soorten.
Kortgeleden hebben enkele influencers een dag met de kudde meegelopen, Marketing Drenthe maakt geregeld gebruik van de kudde ter promotie en op 3 november komt BNN met drie op reis naar Exloo om de reis van de kudde te filmen

De kudde(s)

Kuddes zult u zeggen. Ja de kudde hebben we opgesplitst in een honderdtal ooien vergezeld met een viertal rammen, die deze maand meelopen en hun werk mogen doen
We hopen dat we in maart 2021 weer een honderdtal lammetjes te hebben. De ooilammeren moeten dan weer dienen ter vervanging van oude versleten dieren.
De andere 150 dieren lopen in een wat verder afgelegen gebied, om daar ook de natuur te dienen en van overtollige vegetatie te ontdoen.
Ze worden in de nacht gehuisvest binnen een raster wat tegen wolven is bestand, door een hoog net met een enorm voltage. Dit voltage zorgt voor een soort magnetisch veld rond de kraal waarvoor wolven en vossen erg gevoelig zijn en wegblijven.
Onze herders hoeden met de twee kuddes om de beurt, zodat ze allemaal hun beweging krijgen.

Herders

Het is na een spannende sollicitatie ronde gelukt om een drietal herders te benoemen.
Toen onze herder plotseling erg ziek werd is ons gebleken dat, en zijn we tot de conclusie gekomen dat een kudde te veel werk oplevert voor, hoe enthousiast ook, een persoon. Zeven dagen in de week en je zelf geen rust gunnen is niet houdbaar.
Als bestuur hebben we daarop besloten de begeleiding van de kudde door twee of drie herders te laten doen. Na de ziekte van de herder hadden we direct een vervanger, die ons tijdelijk wilde helpen. Een vraag op facebook leverde daarop hulp naast de vervanger.
Deze laatste was echter tijdelijk en stelden we een advertentie op. Een twintigtal sollicitanten leverde dat op.

Vrijwilligers

Om he werk van de herders te verlichten hebben we een aloude traditie in ere kunnen herstellen. De ruiven worden gevuld overdag in de kooi zodat de schapen bij terugkomst zo nodig nog wat kunnen eten. Spontaan meldden zich verschillend inwoners van Exloo, die bij toerbeurten de ruiven vullen en zelfs het pad vegen. Vroeger waren het gemeenteambtenaren die de herder op deze manier ondersteunden.
Daarnaast hebben de herders ondersteuning van een gedreven vrijwilligers die met zijn hond de herders ondersteunt en hand en span diensten verleend.
Ook hebben we een groep vrijwilligers die het Schapen informatiecentrum zouden bemensen, zouden schrijf ik, want corona heeft roet in het eten gegooid, en we hebben het centrum, wat zoals reeds eerder gemeld nu ook een hotspot is van het Unesco Geopark de Hondsrug en wel van de expeditie poort Boeren op de Hondsrug, wat gevestigd is in de Nabershof in Emmen

Heide, bos en gras,
Eind april ging de kudde met de lammeren naar de heide.
Leek er eerst voldoende voer te zijn, kwam al snel de droogte die ons dwong om wat meer in de kooi te moeten bijvoeren. Maar gelukkig hadden we inmiddels een anderhalf hectare met een permanent wolvenraster omzoomd, zodat ze ook geregeld daar konen eten en bijgevoerd. Dit gedeelte van ons land is een wat lagergelegen perceel en het gras gedijde in beging goed, maar ook op de duur een woestijn.
Na de droogte zoveel regen dat er nu erg veel vegetatie is, die kort gehouden moet worden, dat we met totaal van 250 schapen maar amper rondkomen.
We zouden eerst nog wat lammeren verkopen, maar zijn nu blij dat niet te hebben gedaan

Stamboek en fokkerij

Eerder in de brief schreef ik over de 100 ooien met de toegevoegde rammen.
Onze fokkerij specialist heeft uit onze kudde deze geselecteerd, met name op goed voorkomen, goed beenwerk, sterk gebit en ruime body.
Na de stamboekkeuring wisten we tevens welke kant we met de fokkerij op moesten en werd door onze fokkerij specialist een viertal rammen uit gezocht en die zijn begin oktober toegelaten. We laten ze een maand bij de ooien, zodat de schapen ook in een maand de lammetjes krijgen. Dit werkt gemakkelijk dan ze over twee maanden uit te smeren en is het verschil in leeftijd niet te groot, voordeel bij het weer lopen.

Vrienden van de kudde

Ook aan het einde van deze nieuwsbrief gaat onze dank weer uit aan de subsidieverstrekkers en niet in de laatste plaatst naar onze vrienden. Jullie zorgen met je bijdrage voor extra zaken, die uit de normale exploitatie net niet te bekostigen zijn. Zo kon het wolvenraster, naast gemeentelijke subsidie door een bijdrage van de vrienden worden gerealiseerd. Dank daarvoor.

Verzending en e-mail

Nogmaals het verzoek, ontvangt u deze brief per post en hebt u een email adres? Laat het aub weten op harkobraam@gmail.com.
Voor het dagelijkse nieuws kijk op onze website Schaapskudde exloo.nl en of facebook pagina Schaapskudde Exloo

Harko Braam